Τα βότανα και η σημασία τους


Η σημασία των βοτάνων είναι αξιοσημείωτη στη ζωή μας. Τα χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητα μας, για τη φαρμακευτική, μαγειρική, καλλωπιστική ιδιότητα τους, αλλά έχουν και άλλες πολλές χρήσεις. Σχεδόν όλα τα φάρμακα, σαμπουάν, κρέμες και άλλα καλλωπιστικά προϊόντα περιέχουν στοιχεία βοτάνων, ή συνδυασμούς τους, άλλωστε η βοτανολογία είναι η βάση της φαρμακευτικής.
Ας μάθουμε λοιπόν και την λειτουργία μερικών από αυτών:

BillBerry: Πρόκειται για το γνωστό σε όλους μας μύρτιλλο, ένα είδος βατόμουρου. Το Bilberry (μύρτιλλο) χρησιμοποιείται παραδοσιακά για τη διατήρηση καλής όρασης. Έχει αιμοστατικές και διουρητικές ιδιότητες, ενώ χρησιμεύει και στην αντιμετώπιση γαστρεντερικών διαταραχών και της διάρροιας.

Εχινάκια: Ποιος δεν θα ήθελε να περιορίσει στο μισό τη πιθανότητα να πάθει κρυολόγημα ή να συνέλθει γρήγορα από αυτό σε περίπτωση που κολλήσει. Η λύση λέγεται εχινάκια. Η λήψη εχινάκιας μπορεί να περιορίσει τι πιθανότητα κρυολογήματος έως και 58% ενώ στην περίπτωση που κάποιος έχει ήδη κρυολόγημα τον βοηθάει να αναρρώσει μιάμιση μέρα πιο νωρίς.

Elderberry: Γνωστό και ως σαμπούκος. Το elderberry είναι πλούσιο σε κερκετίνη, ένα αντιοξειδωτικό φλαβονοειδές με αντισταμινικές κι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Μία κουταλιά της σούπας σιρόπι elderberry μπορεί να καταπολεμήσει τα συμπτώματα της γρίπης, ενώ επίσης ανακουφίζει από χρόνια κόπωση, πονοκεφάλους κι ημικρανίες.

Τριγωνέλλα: Η τριγωνέλλα έχει πολλές θεραπευτικές ιδιότητες όπως:
• Είναι τονωτική, διεγείρει την όρεξη και προκαλεί την πάχυνση στις περιπτώσεις αναιμιών, στη φυματίωση και στο διαβήτη.
• Παράλληλα , θεωρείται υποκατάστατο του μουρουνέλαιου, αυξάνει τη ροή του γάλακτος της μητέρας και αποτελεί τονωτικό των εγκύων γυναικών.
• Θεωρείται επίσης αποτελεσματική κατά των χοιράδων και συστήνεται ως μαλακτικό και αντισηπτικό.

Σκόρδο: Κατά της γήρανσης, του καρκίνου, του Αλτζχάιμερ, της κατάθλιψης, των αλλεργιών, του εμφράγματος, του κρυώματος, των ιών, των μικροβίων... τέλος δεν έχει η λίστα με τα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει ο άνθρωπος από αυτό το μικρό θαυματουργό δώρο της φύσης. Καταναλώστε σκόρδο είτε με την φυσική του μορφή είτε σε μορφή δισκίων.

GingerΤο ginger ή πιπερόρριζα όπως το ξέρουμε στην Ελλάδα, ή zingiber officinale όπως λέγεται επιστημονικά, είναι μια πολύ σημαντική ρίζα με πληθώρα ευεργετικών ιδιοτήτων. Για την ακρίβεια δε πρέπει να λείπει από κανένα σπίτι, παρόλο που στη χώρα μας δεν είναι και τόσο διαδεδομένο.
Βοηθάει στην: Πέψη, Ναυτία, Άσθμα και πνευμονία,Φλεγμονή, Αναλγησία, Κυκλοφορικό σύστημα,  Ανοσοποιητικό σύστημα,  Αντιοξειδωτική δράση, Αφροδισιακές ιδιότητες.

Ginkgo:  Το Ginkgo Biloba (τζίνγκο μπιλόμπα), για την μνήμη, την άνοια, την συγκέντρωση, τις εμβοές.

Τζίνσενγκ:  Το τζίνσενγκ είναι ένας φυσικός τρόπος τόνωσης της σωματικής και διανοητικής μας ευεξίας. Η βασική του ιδιότητα είναι ότι απομακρύνει τις τοξίνες από τον οργανισμό μας, μεταφέροντας οξυγόνο στα κύτταρα.

Γαϊδουράγκαθο: Το γάλα γαϊδουράγκαθου μειώνει την ηπατική βλάβη από τη χημειοθεραπεία.
Ένα βότανο που χρησιμοποιείται από τα αρχαία χρόνια για την αντιμετώπιση ηπατικών νόσων ενδέχεται να συμβάλλει στον περιορισμό της ηπατικής βλάβης που προκαλούν ορισμένα αντικαρκινικά φάρμακα.

Saw Palmetto: Έχει αποδειχθεί ότι το Saw Palmetto διαθέτει διουρητικές, ενδοκρινολογικές, αναβολικές και αντισηπτικές για το ουροποιητικό ιδιότητες. Χρησιμοποιείται ιδιαίτερα για την υγεία του ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος.

St Johns Wort:  Το βαλσαμόχορτο (St. John’s Wort, βότανο του Αγίου Ιωάννη ή υπερικόν το διάτρητον , Hypericum perforatum) είναι ένα θαμνώδες φυτό με έντονα κίτρινα άνθη.
Έχει αποδειχθεί ότι το St. John’s Wort έχει ηρεμιστικές και αιμοστατικές ιδιότητες (καταπραΰνει και ανακουφίζει). Χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις ευερεθιστικότητας, νευραλγίας, συνδετικίτιδας (μυϊκός ρευματισμός), ισχιαλγίας (άλγος στο ισχιακό νεύρο που εντοπίζεται στο γλουτό, στο οπίσθιο μέρος του μηρού, τη γάμπα και το πόδι), καθώς και για τη φροντίδα των πληγών (αντιβακτηριδιακό).

Yohimbe:  Γιοχίμπ – Γιοχιμπίνη yohimbe (Corynanthe Yohimbe) Ενα φυσικό αφροδισιακό και οχι μόνο. Η γιοχιμπίνη προέρχεται από το εσωτερικό της φλούδας του τροπικού δέντρου της δυτικής Αφρικής Corynanth Yohimbe και αποτελεί ένα γνήσιο αφροδισιακό της φύσης.
Στα αθλήματα το Γιοχίμπ χρησιμοποιείται κυρίως λόγω των αναβολικών του αποτελεσμάτων. Το Γιοχίμπ μπλοκάρει τους ειδικούς κυτταρικούς υποδοχείς μέσα από τους οποίους αυξάνονται τα επίπεδα Αδρεναλίνης. Η Αδρεναλίνη σας δίνει πιο εκρηκτική δύναμη, αλλά επίσης προλαβαίνει τον μυϊκό καταβολισμό. Επιπλέον, αυξημένα επίπεδα Αδρεναλίνης στο αίμα σας επιταχύνουν την μετατροπή των λιπών σε λιπαρά οξέα.

Στο site του eVitamins θα βρεις όλα τα παραπάνω βότανα! 

Επίσης με τον κωδικό Fbeautycorner θα έχεις 5$ έκπτωση για την πρώτη σου αγορά!