Τα γλυκαντικά και υποκατάστατα της ζάχαρης



Θέλουμε ή συχνά πρέπει να αποφύγουμε τη ζάχαρη γιατί νομίζουμε ότι μας παχαίνει (όμως, ένα κουταλάκι έχει μόνο 20 θερμίδες), επειδή βλάπτει τα δόντια μας προκαλώντας τερηδόνα. Για όποιο λόγο κι αν έχουμε αποφασίσει να την περιορίσουμε ή να απέχουμε από τη ζάχαρη, δεν χρειάζεται να ξεχάσουμε για πάντα τη γλυκιά της γεύση. Υπάρχουν στη διάθεσή μας, πολλά φυσικά ή τεχνητά υποκατάστατα -ή αλλιώς γλυκαντικά- που κυκλοφορούν σε βαζάκια, φακελάκια, ταμπλέτες και χαπάκια.


1. Αγαύη: Ένα από τα γλυκαντικά είναι και το νέκταρ, ή σιρόπι, από αγαύη (Agave). Προβάλλεται ως ένα φυσικό γλυκαντικό και διατίθεται ως μια ουσία που είναι φιλική ακόμα και προς τα άτομα με διαβήτη, αφού δεν εκτοξεύει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Πιστεύεται ότι έχει (και) θεραπευτικές ιδιότητες.

2. Μέλι: Ένα από τα πιο παλιά και σημαντικά γλυκαντικά που χρησιμοποιεί ο άνθρωπος, το μέλι, έχει ευεργετική δράση και του αξίζει να πάρει τη θέση της ζάχαρης.

3. Σιρόπι Σφενδάμου: Το σιρόπι σφενδάμου είναι ένα υγιεινό γλυκαντικό, πλούσιο σε διατροφικά στοιχεία, που συνοδεύει μούσλι, ροφήματα, πουτίγκες, επιδόρπια, γιαούρτι κ.α.
Η διαφορά του από το μέλι είναι ότι όταν θερμανθεί δεν χάνει τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του.

4. Στέβια: Μία νέα, πολλά υποσχόμενη φυσική γλυκαντική ουσία είναι το εκχύλισμα του φυτού στέβια. Είναι ένα μικρό βότανο που εδώ και πολλά χρόνια χρησιμοποιείται από τοπικές φυλές Ινδιάνων ως γλυκαντικό και θεραπευτικό φυτό.

5. Ζάχαρη: Η ζάχαρη είναι η κοινή ονομασία για τους γλυκούς και υδατοδιαλυτούς υδατάνθρακες, πολλοί από τους οποίους χρησιμοποιούνται στα τρόφιμα. Υπάρχουν διαφόρων τύπων σάκχαρα τα οποία παράγονται από διαφορετικές πηγές.

6. Υποκατάστατο Ζάχαρης: Τα περισσότερα υποκατάστατα ζάχαρης δεν αποδίδουν θερμίδες στον οργανισμό μας, καθώς φαίνεται πως δεν πέπτονται στο γαστρεντερικό σωλήνα ώστε να δώσουν ενέργεια. Μελέτες αναφέρουν πως τα υποκατάστατα ζάχαρης βοηθούν στην απώλεια βάρους και στη διατήρηση της, καθώς τα άτομα που τα καταναλώνουν φαίνεται πως συμμορφώνονται περισσότερο με τις διατροφικές συστάσεις για απώλεια βάρους.

Στο site του eVitamins θα βρεις όσα χρειάζεσαι για α γλυκαντικά και υποκατάστατα της ζάχαρης που χρειάζεσαι!

Επίσης με τον κωδικό Fbeautycorner θα έχεις 5$ έκπτωση για την πρώτη σου αγορά!